0

Boek: Crucial Conversations. Tools for talking when stakes are high

Crucial Conversations. Tools for talking when stakes are high van Patterson e.a. is een lezenswaardige (en zeker ook luisterwaardige) klassieker met zowel principes als ook praktische tips voor betere gesprekken als het erop aan komt. En juist als het erop aan komt zijn velen van ons niet op ons best. Adrenaline komt op, bloed gaat minder naar de hersenen en meer naar de vuisten en voeten. De fool’s choice: violence of silence is dan verleidelijk. Op dat moment komen de inzichten en adviezen van Crucial Conversations te pas.

Millions sold

Eigenlijk opmerkelijk dat ik dit boek in de dik 15 jaar dat het uit is nooit eerder heb gezien. Als liefhebber van Getting to Yes en ander werk van Fisher en Ury zou het toch eens ergens door Managementboek, Audible of Amazon getipt moeten zijn. Het boek is een klassieker die al jaren goed verkoopt.

De inleiding volstaat

In het nawoord, in de audio-versie door de verschillende auteurs ingesproken, vat één auteur de waarde van het boek samen. Iemand benaderde de auteur en gaf aan erg veel aan het boek gehad te hebben. Desgevraagd bleek de lezer niet veel meer dan de inleiding gelezen te hebben. Het idee dat als er spanning in gesprekken komt en het gesprek een crucial conversation wordt je op je hoede moet zijn en niet primair moet reageren, was waarde genoeg. Een herkenbare observatie: de waarschuwingen uit de inleidingen zijn kleurrijk.

Als de spanning toeneemt …

Juist als het erom gaat, zijn we niet op ons best in gesprekken. Nou ja, ook als het er niet om gaat. In het boek staat een voorbeeld van een discussie tussen één van de auteurs en een parkeerwachter waarbij het er niet prettig aan toegaat met een inzet van $ 3,- Bloed gaat van de hersenen naar de vuisten en voeten. Escalatie en ruzie zijn verleidelijke keuzes. Een eenzijdige blik op wat er gebeurd is die alsmaar eenzijdiger wordt.

De adviezen in het boek zijn sterk gebaseerd op de notie dat je de relatie en inhoud scheidt. Zoals Fisher hard voor de inhoud en hart voor de relatie kennen, kent dit boek varianten: start with heart, make it safe, master my story. Maar ga evengoed na wat de andere partij en jij willen en werk zodra er ruimte ontstaat naar een oplossing.

Een aantal stappenplannen en acroniemen helpen de juiste interventie op het juiste moment te doen. Dat is soms wat erg fijnmazig, aangezien de hoofdwinst vaak al zit in start with heart en kijk naar de ultieme intentie: wat wil je echt.

Kortom

Kortom, lezenswaardig (of in mijn geval luisterwaardig), vol inzichten en met een sterke titel en inleiding die kan dienen als waarschuwingssignaal. Wanneer een gesprek een crucial conversation wordt, dan opgelet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *