0

Boek: Schaamteloos delegeren

Het boek Schaamteloos delegeren van Taco Oosterkamp is al een poos uit en heeft zijn weg naar veel lezers gevonden. En terecht. De titel is al mooi gekozen: stop met je generen om werk aan anderen over te laten en delegeer. In het boek lees je -mocht je dat niet scherp voor ogen hebben- waarom delegeren de impact van leidinggevenden en ondernemers kan vergoten en hoe je dat beter kunt doen.

“Ik kan dat beter”

De achterflap geeft goed weer waarom veel leidinggevenden en ondernemers aarzelen te delegeren:

‘Ik kan het zelf beter.’ — ‘Ik kan het sneller.’ — ‘En ze doen het toch niet zoals ik het wil.’

Om als leidinggevende of ondernemer meer tijd te hebben voor strategisch denkwerk of anderszins meer waarde toe te voegen, is delegeren essentieel (het getal!). Concretere voordelen van delegeren zijn er ook: taken waar je niet goed in bent of die je niet leuk vindt, doet een ander graag.

Ik weet niet hoe dat moet …

Met praktische adviezen en prikkelende methoden is er geen reden meer om niet te delegeren. Zeg “Ik weet niet hoe dat moet” als een teamlid een taak bij jou wil leggen en let eens op wat er gebeurt. Spreek af dat de e-mails zo opgesteld worden dat ze met “ja” of “nee” te beantwoorden zijn. Voor de ontvanger sneller af te handelen en voor de verzender goed om niet alleen een probleem te signaleren maar ook een goede oplossing te bedenken.

Spreekuren

Misschien wennen voor leidinggevenden zijn adviezen die afwijken van wat in veel ondernemingen normaal is. In plaats van “mijn deur staat altijd open” voer je spreekuren in. En afspraken met teamleden mogen 20 minuten duren en een eierwekker op het bureau herinnert iedereen aan die time slot. Uiteraard worden gesprekken stukken beter als je tijd schaars is. Voor sommige ondernemingen zou het omgekeerde van spreekuren al winst zijn: niet-spreekuren, dus tijd waarin je ongestoord kunt werken.

Klim op de delegeerladder

De delegeerladder is een interessante toets om na te gaan waar je staat als het om delegeren staat. En misschien ben je in de samenwerking met het ene teamlid verder dan met het andere. De ladder kan ook interessant zijn als manier om na te gaan wat een volgende stap kan zijn. Welke vaardigheden of afspraken kunnen daarbij helpen?

Kortom, Schaamteloos delegeren is een aanrader met prikkelende denkoefeningen, interessante cases en adviezen die je per direct kunt toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *