0

Boek: Zo schrijf je een goed managementboek van Geerhard Bolte

Ooit het idee gehad om dat wat je van jouw vakgebied weet eens vast te leggen in een boek? Doen! Dat is de kern van het boek Zo schrijf je een goed managementboek van uitgever Geerhard Bolte (prijs € 23,50). Niet alleen de lezer wordt daar wijzer van maar jij ook. Als je dan dat boek wil maken, doe het dan in één keer goed en denk na voor je schrijven gaat. Bijvoorbeeld over de precieze invalshoek van jouw boek.

Jij wordt er wijzer van
Een boek maken levert de lezers toegang tot jouw kennis en inzichten op. Jou levert het de kans in een onderwerp te duiken, te zoeken naar de juiste woorden om het uit te leggen, contact met anderen over jouw boek en -als het er eenmaal is- autoriteit.

Vrijwel zonder uitzondering vertellen schrijvers dat hun status als auteur veel zakelijke voordelen heeft. Ze worden uitgenodigd voor een presentatie, collega’s nemen hen meer dan ooit serieus en klanten luisteren met ontzag naar hun mening.

Begin met een goed idee
Wezenlijk voor een boek is het goede idee. De invalshoek die direct duidelijk maakt dat je dit boek moet lezen. Een braindump over een onderwerp is daarmee geen goed boek. Dat denk-werk kan lastig zijn, zeker als je zelf midden in een onderwerp zit. Tegelijkertijd is dat het wezenlijke denkwerk dat jij, en degenen die je hebt weten te mobiliseren om jou te helpen, te doen hebt.

Een denk-oefening die kan helpen is het antwoord op de vraag wat de lezer zich één jaar na lezing van je boek nog als essentie moet kunnen herinneren. Boeken met impact hebben die ene heldere boodschap.

Als je eenmaal die invalshoek hebt, kun je testen of je tot titel en een flaptekst komt die de lezer over de streep trekt en tot de aanschaf brengt. Dat verkopen lijkt misschien een wat aards motief maar Bolte stelt bijzonder duidelijk:

Een boek wordt pas gelezen nadat het gekocht is

Stappenplan
Het boek bevat een mooie doorloop van alle aspecten die relevant zijn voor de productie van een boek. Ook afwegingen als zelf uitgeven of een uitgever benaderen beschrijft Bolte. Achterin het boek wordt in 55-stappen de doorloop van het proces samengevat.

Toon is direct
Het boek leest vlot, de aanspreking is direct en concreet en de auteur laat met het boek zien wat en goed managementboek is. Soms zijn de ideeën onverwacht (vergeet de doelgroep, maak je voorwoord niet te persoonlijk) wat het boek interessant maakt.

Ik heb zelf het genoegen gehad met Geerhard als uitgever van Haystack samen te werken en herken de aanpak en stappen. Ik vond het een plezierige en professionele samenwerking die heeft gezorgd voor een veel beter boek (Overleef je inbox in 60 minuten), dan ik in mijn eentje gemaakt zou hebben.

Kortom
Overweeg je een boek te maken, beslis dan dat te doen en start je schrijfproject met de aanschaf van het boek Zo schrijf je een goed managementboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *