0

Boek: Zo haal je meer uit je brein

Met Zo haal je meer uit je brein. Efficiënter en effectiever werken in een hyperverbonden en multitaskende wereld (€ 14,99) levert Theo Compernolle een compacte samenvatting van zijn bestseller Ontketen je brein. Het is een helder en niet mis te verstaan betoog over hoe breinwerkers hun brein en ICT niet goed gebruiken en daarmee tekort schieten. Immers, “Je toekomst hangt af van de synergie tussen je brein en technologie.”

Relevant voor breinwerkers en wie is dat niet?

Het boek geeft alle breinwerkers, en wie is dat niet in meer of mindere mate tegenwoordig, een handleiding om met het brein en ICT te werken. Immers, zo is het uitgangspunt van Compernolle:

Je toekomst hangt af van de synergie tussen je brein en technologie.

Een helder en volgens mij waar uitgangspunt. Ik zeg in GTD-trainingen wel eens voor de grap dat als timmermannen of loodgieters zo slecht met hun gereedschap zouden zijn als veel breinwerkers, dan zou zo een vakman geen droog brood verdienen.

Hoe je hersenen werken legt Compernolle uit door drie belangrijke functies te onderscheiden (reflexbrein, denkende brein, archiverende brein) die elk een rol spelen maar waarvan het denkend brein het belangrijkst voor breinwerkers is. En … niet bestand is tegen multitasken, voortdurend online zijn, teveel stress en te weinig slaap. Kortom, de breinboeien.

Samenvatting voor degenen die geen rust hebben te lezen

Het boek Zo haal je meer uit je brein is een samenvatting van Ontketen je brein. Met name gericht op degenen die het het hardst nodig hebben dit tot zich te nemen: de multitaskende, altijd online breinwerker met te weinig slaap, teveel stress die concentratiewerk probeert te doen in een ‘breinvijandige omgeving.’

Het boek is niet alleen compact met 160 pagina’s (vergeleken met Ontketen je brein in 424 pagina’s). De opzet is ook zeer transparant: op elke pagina wordt één gedachte uitgewerkt voorzien van een cartoon die het geheel samenvat. De pagina’s bouwen systematisch aan een betoog maar zijn strikt genomen los te lezen.

Er was eerdere een kortere versie van Ontketen je brein beschikbaar maar alleen via Amazon.

Pittige toon

Compernolle is duidelijk. De adviezen zijn concreet. De toon is er een van urgentie. Wellicht omdat Compernolle ook weet dat veel breinwerkers soms wel weten dat het anders kan maar meer aansporing nodig hebben om de verleiding te weerstaan van voortdurend online zijn en ad hoc-werken vanuit de e-mailinbox.


Breinboeien en breinboeibrekers

Het boek bevat vier delen en, zoals gezegd, ideeën en adviezen die telkens op één pagina of in een top 10 of 13 zijn uitgewerkt. De eerste twee delen bieden de terminologie en geven aan waarom je jouw brein moet kennen, terwijl de laatste twee delen concrete adviezen bevatten om minder in een reactiestand te staan en voortdurend online te zijn.


De delen breinboeien en de vijf breinboeibrekers zijn logischerwijs tegenpolen en daarmee deels herhaling. Maar hoogstnoodzakelijk advies voor veel breinwerkers.

Kortom, Zo haal je meer uit je brein is een aanrader. Het is wezenlijke kost met concrete adviezen voor elke breinwerker. En wie is dat niet in deze tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *