0

Boek: Hoe bouw je een hunebed?

Wat lees je als je op vakantie in Drenthe bent? Het boek Hoe bouw je een hunebed? Het waargebeurde verhaal over de Drent die besloot om in zijn eigen dorp een eeuwenoud mysterie te doorgronden van Sivie Kamphuis en Martijn Aslander (€ € 14,50). Het antwoord op Hoe bouw je een hunebed is toch vooral samen!

Samen
Hoe bouw je een hunebed? Het antwoord is dat het minder een kwestie van techniek als wel van samenwerking en zelfkennis. Samenwerking, aangezien het project te complex is om alleen te doen. En zelfkennis omdat in zo een complex proces met politiek en de nodige tegenwerking het erg prettig is als je weet wie in een team een stap naar voor moet doen en wie even uit beeld moet blijven.

Vindingrijkheid
Als rode draad door het boek loopt vindingrijkheid in alle soorten en maten. Van technische vindingrijkheid tot het vermogen machinaties van tegenstrevers om te buigen naar een gunstige uitgangspositie. Zo lijkt een nieuwjaarsstunt waarbij Groningers een belangrijke steen weghalen een tegenslag. Maar de publiciteit die het genereert is bijzonder welkom. Daarnaast ligt de steen in Groningen gunstiger, dan in Drenthe dus weer een voordeel. Martijn weet met zijn team dit voordeel lekker uit te spelen, waardoor het extra glans geeft aan het project in plaats van frustratie en gedoe.

Technisch vernuft en sociaal vernuft
Uiteraard is het ook interessant te lezen hoe je nu die enorm zware stenen in het gelid krijgt en met wat uitleg en tekeningen wordt dat inzichtelijk. Het is niet het belangrijkste deel van het boek dat meer gaat over hoe diverse partijen zo’n project mogelijk maken of juist proberen te dwarsbomen. Dat er uiteindelijk heel veel mensen willen en kunnen helpen, al zien ze zelf de kansen niet. Een mooi voorbeeld is de supermarktmanager die geen geld of goederen meer wik sponsoren maar wel wil medewerken met een idee van Martijn dat hem niks kost. Namelijk om onderaan kassabonnetjes, die de kritische Drenth spelt, een boodschap te printen die het project helpt. Slim!

Easycratie
Hoe bouw je een hunebed is een boek dat past in de geest van de Easycratie-boeken met Easycratie. De toekomst van werken en organiseren (Aslander en Witteveen) als basisboek. Vernuft, samenwerking, herkaderen van tegenslag en niet accepteren van bureaucratie om de bureaucratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *