0

Boek: It does not have to be crazy at work

Met It does not have to be crazy at work hebben de makers van Basecamp, Jason Fried en David Heinemeier Hanson weer een relevant, uitgesproken boek geschreven over hoe werk werkt. In dit geval een vurig pleidooi voor de calm company. Wees zuinig op je tijd en aandacht, want het is de meest schaarse bron van organisaties.

Korte, concrete essays
Zoals ook Rework en Remote is het boek opgebouwd uit losse delen met korte essays rond dat thema. De essays hebben elk één concrete, vaak onverwachte invalshoek. Regelmatig worden clichés ontkracht en andere keren maken de auteurs een stelling met enkele zinnen aannemelijk.

Relevant en hoog nodig
Het boek is essentieel in een tijd, waarin onderbrekingen en afleidingen op veel plekken talrijk zijn en, erger nog, normaal gevonden worden. Het is normaal dat je op je werk niet fatsoenlijk kunt werken en nauwelijks echte tijd en aandacht kunt besteden aan dat wat je doet.

Companies spend their employee’s time and attention as if there were an infinite supply of both. As if they cost nothing. Yet employee’s time and attention are among the scarcest resources we have.

Een mooi voorbeeld is het pleidooi om zeer zuinig te zijn met ‘ja’ zeggen onder het kopje Have less to do:

The only way to get more done is to have less to do. It’s not time management, it’s obligation elimination.

In Know No wordt dat idee verder uitgewerkt:

No is easier to do. Yes is easier to say. No is no to one thing. Yes is no to a thousand things

Kortom
Het boek is een aanrader voor iedereen die zijn tijd en aandacht terug wil hebben en van succesvolle ondernemers (Jason Fried en David Heinemeier Hanson) die een eigentijdse onderneming (Basecamp) draaiend houden wil leren hoe je dat concreet doet. Maak een eind aan versplinterde aandacht, teveel vergaderingen, eindeloze chat-discussies, primaire reacties op ideeën en kies voor kalmte en rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *