0

Boek: The Subtle Art of not giving a F*ck

In het boek The subtle art of not giving a f*ck. The counter intuitive approach to a good life laat Manson zien dat het helpt om je niet druk te maken om alles maar om een paar belangrijke dingen. Of om in de sfeer van het boek te blijven: we all have a limited number of fucks to give; pay attention to where and who you give them to.

 

De titel …

Ik had het boek al vaker gezien maar was op basis van de titel niet erg nieuwsgierig. Slim gevonden om ‘subtiel’ te koppelen aan ‘fucks’ en uiteraard helpt het als je weet hoe je je over zaken niet druk maakt. In Het vakantieboek voor professionals en managers zag ik een korte samenvatting en dat was interessant: niet alleen legt het boek uit dat enige afstand helpt maar de kern is dat ‘not giving a fuck’ helpt om juist meer te doen aan dat wat echt belangrijk voor je is.

Na het lezen van de gratis sample op iBooks vond ik het boek ook nog eens vlot en geestig geschreven en dus meteen gekocht.

A limited number of Fucks to give

Het centrale idee is dat als je je teveel druk maakt om van alles en iedereen en je voortdurend achter allerlei ambities aanjaagt je nooit tevreden of gelukkig zult zijn. Met name de feedback loop from hell speelt dan een rol. Hoe meer je wil hoe meer je voortdurend realiseert wat je allemaal niet hebt of bent en hoe meer je daar weer naar streeft. Wat weer leidt tot de realisatie dat je van alles niet hebt et cetera et cetera.

Kortom:

We all have a limited number of fucks to give; pay attention to where and who you give them to.

Counter intuitive

De ondertitel belooft dat het boek counter intuitive is. Dat is wat mij betreft op een aantal punten zeker waar. De aansporing om je niet druk te maken en tegelijk weer wel is een interessante. Het hoofdstuk And then you die … bevat een mooi, persoonlijk verhaal en ook weer een scherp beeld hoe levensoverstijgende projecten te willen maken weer zo’n feedback loop from hell kan zijn. Ook de verhouding tussen conflict en vertrouwen in relaties is een bijzonder beeld. Hoofdstukken over dat je niet kiest wat gebeurt maar wel wat je ermee doet en omgaan met tegenslag, waren wat mij betreft niet zo spannend of nieuw.

Rant over entitlement

Wat mij betreft een bijzondere vermelding voor de rant die Manson doet over entitlement. Het gevoel dat je zonder ergens iets voor te doen recht op van alles en nog wat hebt. Prachtig, direct en voer voor iedereen die wel eens verongelijkt zit te klagen. Een hoofdstuktitel als You are not special is ook direct duidelijk.

Makkelijk leesbaar 

De lichte toon, de verhalen, de citaten maken het boek bijzonder vlot leesbaar. Dat is ook wel nodig want op de webpagina van het boek vind je eigenlijk het boek prima samengevat.

Kortom

Vlot leesbaar, onderhoudend geschreven, een kern die helpt om je te richten op dat wat er echt toe doet en een aansporing in diverse vormen om voor dat wat er echt toe doet risico’s te nemen en het avontuur aan te gaan. En dat alles met enige relativering. Want And then you die …

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *