0

Vanuit de hoogte bezien

shutterstock_157231904
Vakantie is een mooi moment voor reflectie. Een half jaar zit erop en een langere tijd wat afstand, letterlijk en figuurlijk, tot je werk vraagt om bezinning op wat je wel en niet bereikt hebt, wat dat betekent, hoe de rest van het half jaar in te richten …

Binnen Getting Things Done gebruiken we voor die reflectiemomenten de Aandachtshorizonnen. In gedachte stijg je horizonnen op en bij elke horizon kijk je verder. Van het grondniveau, dagelijkse acties en agenda, klim je naar horizon 1 waar je je projecten evalueert. Projecten reiken van een week tot een jaar. En zo klim ja naar de ijle hoogte van horizon 5 waar je je waarden en levensdoel beziet.

De één heeft expliciete tekst per horizon, eventueel vastgelegd in een missie of persoonlijk statuut met doelen. De ander is niet zo uitgesproken en heeft vooral ideeën die wat minder verwoord zijn per horizon. Het idee is hoe dan ook dat je van boven naar beneden kijkend en andersom voldoende verband ziet. Dus, de acties hangen samen met je projecten die hangen samen met je rollen en verantwoordelijkheidsgebieden en die hangen weer samen met je doelen en die weer met je visie en die weer met je levensdoelen. Het omgekeerde zou ook moeten kloppen.

Lees het artikel Je werk vanuit de hoogte bezien op de meereffect-artikelenbank voor meer achtergrond bij reflectie op halfjaar niveau met de Aandachtshorizonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *