0

Boek: The Obstacle is the Way over omdenken en doorzetten

Met The Obstacle Is the Way: The Timeless Art of Turning Trials into Triumph heeft Ryan Holiday een mooi manifest geschreven over anders kijken naar blokkades en doorzetten. Op meerdere manieren laat Holiday zien dat je met een andere manier van kijken niet blokkeert als er iets niet loopt zoals gepland maar juist versnelt. Het obstakel komt niet op je pad maar is onderdeel van het pad. Dus extra nadruk op is.

De titel komt van een citaat van Marcus Aurelius:

The impediment to action advances action. What stands in the way becomes the way.

Het betoog van Holiday is in drie basisvermogens verdeeld:

  • perception
  • action
  • will.

Elk van deze bronnen zijn bronnen om met tegenslag, obstakels, weerstand, verlies om te gaan of er zelfs meer vaart en energie uit te halen.  Geïllustreerd met heldendaden uit de wereldgeschiedenis, mythen en slimme strategieën van generaals krijg je veel inspiratie om tegenslag niet te zien als iets dat op je pad komt maar als iets dat te verwachten is en waar je als je er zo naar kijkt mee aan de slag gaat.

Het boek is vooral inspiratie en biedt andere zienswijzen maar niet per se een reeks stappen. Er is ook advies dat oppervlakkig gezien tegengesteld is (neem actie versus denk voor je doet) maar met de juiste nuance gelezen werkt.

Bij vlagen deed het me denken aan andere mooie boeken over eigenaarschap tonen, zoals Het antwoord op hoe is “Ja!” en Rentmeesterschap van Block. Staan meteen weer op het her-leeslijstje.

Ik zag bij de reviews op Audible dat ik niet de enige was die vond dat gaanderweg het boek er enige herhaling optreedt. Tegelijkertijd is de boodschap wezenlijk genoeg om te herhalen.

Kortom, een dosis inspiratie voor iedereen die wel eens klaagt of zeurt en met het mantra The Obstacle is the Way weer verder kan.

arjanbroere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.