0

Boek: Visueel presenteren, Dan Roam

Het boek Visueel presenteren. Het ontwerpen van presentaties die overtuigen (€ 30,25) van Dan Roam biedt een kleurrijke en makkelijk leesbare handleiding voor iedereen die van de gevreesde bulletpoints af wil en meer lijn in zijn presentaties wil. Het boek laat je manieren zien om een relevante spanningsboog te bouwen die past bij het doel van jouw presentatie en daarnaast op dia-niveau alternatieve manieren geeft om je verhaal te vertellen.

Laat het zien

Het boek Visueel presenteren. Het ontwerpen van presentaties die overtuigen (Engelse titel Show and Tell) is uit 2014 en is met Back of a Napkin en Draw to Win een van de boeken, waarin Roam een lans breekt voor het vooral laten zien wat je bedoelt. Voorkom teveel tekst en uitleg maar zorg met illustraties en verhalen dat je je gehoor direct raakt. De boeken van Roam zijn ook rijk geïllustreerd en door het vele wit en we weinige tekst erg helder. De missie van Roam is misschien anno 2018 niet zo nieuw en uniek meer maar tegelijkertijd is het standaard Powerpoint-sjabloon met zijn opsommingen toch nog op veel plekken de standaard.

Indelingen …

Het boek opent met een drieslag: vertel de waarheid met een verhaal en illustreer. Dat is de sleutel tot succes. Daar wordt verder weinig data bij gegeven hoe zo dat de garantie voor succes is. Net als de drieslag hart, hoofd en data of je idee, jij en het gehoor. Deze indelingen doen wat willekeurig aan en zijn prima werkbaar maar hadden wat mij betreft wat verdiept mogen worden: waarom dan?

 

Soorten presentaties

Na de introductie van een model voor elke presentatie, de PUMA oftwel de Presentation’s Underlying Message Architecture, legt Roam een aantal soorten presentaties uit. Dat zijn mooie en bruikbare blauwdrukken, waarbij de metafoor en de beeltenis van de puma helpen. De pitch, de aanvallende puma, kent een heldere opbouw:

Elk sjabloon wordt met één of meerdere voorbeelden uitgewerkt met dia’s die levendig zijn en inspireren. Aan het eind van het boek staan tekentips dus iedereen die de geest heeft gekregen kan direct aan de slag.

Kortom …

De inleiding met een aantal modellen had van mij wat steviger opgebouwd mogen worden maar het hart van de boek met de diverse puma’s en voorbeelden van de rol van presentaties en illustraties in presentaties maken het boek meer dan de moeite waard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *