0

Organiseren met pen en papier met een mooi bullet journal

In de najaarsbrochure van BBNC, onder andere bekend van de Dummies-reeks, viel mijn oog op mooi vormgegeven bullet journals. Bij die journals was er ook een bullet journal-uitleg voorhanden: de bullet journal crash course. Na lezing was ik verrast over wat er allemaal kan in en met zo’n bullet journal, oftewel bujo.

Een bullet journal is bij de meeste mensen vooral bekend als een manier om aantekeningen te maken en ideeën vast te leggen. Verzamelen, in Getting Things Done-termen. Door bij je aantekeningen meteen codes op te nemen, maak je latere verwerking van die aantekeningen makkelijker. Een voorbeeld van die codes zijn onderstaande maar die zijn uiteraard op maat te maken:

[ ] = taak

! = gedachte

[/] = taak half af/in uitvoering

* = belangrijk

? = vraag

In het bullet journal neem je ook ruimte op voor een agenda en takenlijst, in GTD-termen om te Organiseren. Je maakt een jaar- of halfjaaroverzicht op hoofdlijnen en daarna wat concreter voor deze maand en het meest concreet en gedetailleerd voor deze week. Een week is dan twee pagina’s naast elkaar met afspraken, doelen, vordering op gewoonteverandering mooi bij elkaar.

Dat vraagt ook momenten dat je nadenkt over je werk en projecten, taken en afspraken op een rijtje zet, Reflecteren in GTD-termen. Dat is ook het moment waarop je taken die af zijn terugziet en vaststelt wat doorgaat naar een volgende week of maand. Ook kijk je naar je master takenlijst en bepaal je welke daarvan concreet op je takenlijst voor die week komen.

Naast aantekeningen en agenda met taken biedt een journal bij uitstek ruimte voor het bijhouden van gewoonteverandering, voortgang op doelen en andere zaken die je al schrijvend in kaart brengt. Dat kan kort en bondig of kleurrijk.

Het bullet journal krijgt daarnaast extra waarde door de ruimte voor ideeën en inspiratie die nog niet per se een project of taak is, dus de Later/Misschien lijst in GTD-termen. Houd in je journal ruimte voor boeken die je wil lezen, films die je wil zien, tochtjes die je wil ondernemen, ideeën voor workshops. En ook dat leent zich uiteraard voor kleurrijke vastlegging. Dat is op papier vaak makkelijker dan digitaal.

Je kunt uiteraard elk notitieboek nemen en een bullet journal starten. Ik vond zelf de crash course en de mooi vormgegeven bullet journals meteen zoveel ideeën bevatten dat het de start vergemakkelijkt. En leuker maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *