0

Boek: Search inside Yourself over ademen en wereldvrede

Search inside Yourself is een boek over mindfulness geschreven door een Google engineer, Chade-Meng Tan. Dat moet wel een doortimmerd boek opleveren, leek me. Het boek is zeker doortimmerd gebleken, met vele wetenschappelijke bronnen en ruimte voor studies en definities. Maar het boek is ook praktisch En geestig. Dat kan ook niet anders als de auteur op zijn Google-visitekaartje als titel Jolly Good Fellow heeft staan. Inderdaad, that nobody can deny.

Chade-Meng Tan is binnen de ruimte die er bij Google is voor ontwikkeling aan de slag gegaan met mindfulness. Om dat met een engineers-aanpak te doen, heeft hij daar bronnen en autoriteiten bij gezocht. Hij putte onder andere uit het werk van Jon Kabat-Zinn over mindfulness en Daniel Goleman over emotionele intelligentie. Daarnaast betrok hij deze en andere denkers bij het opzetten van een interne mindfulness-training. Beiden leverden een voorwoord bij het boek.

Het doel van het boek is de lezer te helpen beter denkwerk te doen met behulp van mindfulness-technieken en inzichten uit emotionele intelligentie. Daardoor ontstaat er meer begrip van een ieder voor zichzelf en anderen wat leidt tot minder conflicten wat weer leidt tot … wereldvrede. Vandaar de ondertitel: The Unexpected Path to Achieving Success, Happiness (and World Peace).

Tijdens het lezen, of in mijn geval luisteren, van het boek kun je van vrij eenvoudige ademhalingsoefeningen doorgaan naar meditatietraining en oefeningen om beter te luisteren. Stap-voor-stap worden onderdelen van emotionele intelligentie uitgelegd en geoefend met praktische, eenvoudige werkvormen.

Het boek is breder dan ik verwachtte. Aangezien emotionele intelligentie een pijler is, worden alle aspecten van emotionele intelligentie besproken en komt je politieke radar, leiderschap en motivatie aan bod. De voorbeelden in het boek zijn divers en zowel uit het professionele als persoonlijke domein. In herkenbare cases over fricties in samenwerking, tegenstellingen tussen beoordelaars en beoordeelden legt de auteur uit welke vaardigheden helpen deze zaken op te lossen op een manier waar iedereen baat bij heeft.

De humor is zo nu en dan wat melig maar gezien de persoonlijke signatuur die de auteur aan het hele programma geeft prima te verteren. Het is de persoonlijke verdienste van Chade-Meng Tan dat het boek en de leergang en de inmiddels vele talks (bijvoorbeeld de TED Talk van Chade-Meng Tan) en sites er zijn.

Kortom, een doortimmerde verhandeling over emotionele intelligentie en mindfulness met praktische oefeningen en een nuchtere uitleg waarom als professional en als privé-persoon je baat hebt bij deze vaardigheden. De opbrengst is meer inzicht en begrip en maakt je succesvoller en gelukkiger. En dat zal vast leiden tot wereldvrede. Misschien nog niet in 2017 maar elke stap van elke lezer is er één in de goede richting.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *