0

Multitasken bestaat niet

shutterstock_174876011

Het hangt er natuurlijk vanaf wat je multi-taskt maar voor kenniswerkers is wezenlijk dat taken die echt je aandacht kosten niet tegelijk kunnen. Levitin, auteur van Een opgeruimde geest, benadrukt dat pay attention uitdrukt dat aandacht schaars is en niet onuitputtelijk voorhanden. Ook het hier al meer genoemde Breinketenen van Compernolle is er duidelijk over: taken die je aandacht vragen kún je niet tegelijk doen met andere taken die je aandacht vragen. Een citaat van Compernolle maakt duidelijk dat multitasken niet kan:

Zou je geopereerd willen worden door een chirurg die heen en weer beent tussen vier patiënten en tussendoor nog eens een snelle blik op haar e-mails werpt? Zou je het leuk vinden als een garagemonteur steeds vaak taak wisselt als hij de remmen van je auto nakijkt?

Het tweewekelijkse artikel op de meereffect-artikelenbank gaat ook over multitasken. Niet doen, is het uiteraard het advies. Je leest er een aantal GTD-geïnspireerde adviezen bij. Lees het artikel Multitasken bestaat niet.

David Allen opende er al mee in de eerste editie van Getting Things Done:

If you don’t pay appropriate attention to what has your attention, it will take more of your attention than it deserves.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.