0

Aanrader: Ontketen je brein

kaftontketenjebreinHet boek Ontketen je brein. Hoe hyperconnectiviteit en multitasken je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontspannen van Theo Compernolle heeft al op veel plekken aandacht gekregen. Terecht. Het is een heldere analyse over hoe je brein werkt als het gaat om breintaken die echt waarde toevoegen.

Een citaat uit het boek:

Zou je geopereerd willen worden door een chirurg die heen en weer beent tussen vier patiënten en tussendoor nog eens een snelle blik op haar e-mails werpt? Zou je het leuk vinden als een garagemonteur steeds vaak taak wisselt als hij de remmen van je auto nakijkt?

Als je echt waarde wil toevoegen heeft je reflecterende brein alle aandacht en energie nodig, wat niet vanzelf gaat. Multitasken kan niet als je een taak doet die echt iets van je vergt. Dat is iets anders dan routine-werk dat je automatisch kunt doen. Daarnaast heeft je archiverende brein tijd nodig om de opbrengst van alle denkwerk op te slaan, combinaties te maken, verrassende koppelingen te leggen. Het archiverende brein heeft daar dan wel tijd en rust van de andere breindelen voor nodig. Vandaar dat een nachtje slapen helpt om allerlei creatieve koppelingen te maken die later tot inzichten leiden.

Een interessant citaat uit het gratis te downloaden hoofdstuk over breinvijandige kantoren:

Because modern ZOO-directors know more about the inborn needs of their animals, than company-directors about the innate needs of people… the cages in modern zoo’s are better for animals, than modern offices for people.

Ik heb een korte bespreking als nieuwsbericht gemaakt op de site van meereffect. Een uitgebreide bespreking volgt waarschijnlijk snel op Lifehacking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *