Category Archives: Schrijven

Schrijven: de eerste versie zie jij alleen

Er zijn begaafde denkers en redenaars die verkrampen als ze moeten schrijven. Maar ook schrijvers die geroemd worden om hun teksten bekennen nogal eens dat ze door een wit scherm en een knipperende cursor geïntimideerd kunnen worden. Of je nu een broodschrijver bent of één keer in het jaar wat moet schrijven het helpt om… Read More »

Handig: Textexpander herinnert je aan je tovertyp-afkortingen

Wie snel wil typen die gebruikt een tovertyp-programma. Je tikt een afkorting, bijvoorbeeld mvg en de software die je gebruikt maakt ervan: Met vriendelijke groet, Arjan Broere Zo voeg je snel allerlei zaken in die je vaker typt: IBAN-nummer een lang adres van een website je e-mailadres je 06-nummer standaardalinea’s uit de mail, eventueel met variabelen… Read More »

OmniOutliner: zo handig!

Weer veel tekst gemaakt de afgelopen dagen en daarbij elke keer tot aan de layout fase in OmniOutliner gewerkt. Erg fijn om snel tekst toe te voegen, makkelijk te verslepen, structuur is goed te bewaken door de boomstructuur in de linkerkolom, niet teveel en niet te weinig edit-mogelijkheden. Uiteraard heb ik er in De kleine Lifehacking… Read More »

Fijne schrijftool: Omnioutliner

Ik was al erg enthousiast over horizontaal outlinen. Met Tree is dat erg makkelijk. De kracht van Tree is zijn sobere opzet, waardoor je er snel een opzet in maakt. Maar het is ook weer een beperkte omgeving om een boek of essay in te maken dat over meer pagina’s gaat. Daar is OmniOutliner (iPad en… Read More »

Snel handleidingen maken met Clarify (Mac/Windows)

Hoe maak je een reeks implementatiegidsen, waarin je uitlegt hoe je Getting Things Done (verder: GTD) opzet in een aantal omgevingen zoals Evernote, Google Taken en via je iOS-apparaten? De tekst maken is één maar hoe combineer je tekst met uitleg? Voor tekst heb ik al mooie toepassingen: Tree en Byword. Voor stap-voor-stap uitleggen nog niet … Enter:… Read More »