0

Boek: Bullet journal voor professionals. Organiseer je tijd, brein en energie met plezier

Het boek Bullet Journal voor professionals – Organiseer je tijd, brein en energie met plezier van Marijke Wempe en Sandra Wouters(Business Contact, € 17,50)is een helder geschreven, mooie en concrete entree in de wereld van de papieren productiviteitsmethode bullet journaling. In een aantal stappen word je als lezer vertrouwd gemaakt met manieren om werk en leven te organiseren op een gestructureerde maar ook visueel aantrekkelijke manier.

Bullet journal: kleurrijke planner

Wie een takenlijst of agenda saai vindt en apps en software niet lekker vindt werken, die zal graag met een bullet jounal werken. Deze kleurrijke mix van levensdoelen, agena, takenlijst, notitieboek en plek voor persoonlijke ontwikkeling is al jaren bij veel kenniswerkers populair. Op YouTube zoeken of via Google Afbeeldingen levert een wereld aan voorbeelden.

Van levensdoel tot weekplanning

Het boek Bullet Journal voor professionals volgt de stappen die je zet om tot een weekplanning te komen. Je begint met levensdoelen en concretiseert die stap-voor-stap, totdat je op een weekplanning zit. Om die levensdoelen in kaart te brengen, gebruiken de auteurs inzichten van David Allens Getting Things Done en Covey’s De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Dat laatste boek is een veelgebruikt boek om tot een persoonlijke missie te komen, terwijl de Aandachtshorizonnen uit Getting Things Done wellicht minder bekend zijn. Het mooie van die laatste aanpak is dat je je levensdoel sterk baseert op waar je nu staat. Daarmee zijn de twee methoden om tot levensdoelen te komen mooi complementair.
In dit deel van het boek vind je geen voorbeelden dus hier heb je zelf veel denkwerk te doen. Het verkeerde voorbeeld kan afleiden maar het zou fijn zijn een aantal voorbeelden van levensdoelen te zien ter inspiratie.

Reflectie als basis

Zoals bij elke methode die je gebruikt om productiever te worden, staat of valt het succes van de methode met het onderhoud dat je eraan doet. In het Bullet Journal is het zaak om de reeks levensdoel tot en met maanddoelen regelmatig te bekijken en jezelf af te vragen of je op koers zit. Wekelijks bekijk je de samenhang en zorg je dat je de week erna in kaart brengt. Omdat papier geen copy-paste kent, is het ook zaak dat je taken overschrijft die doorschuiven en dat nauwgezet doet. Aangezien je met mooie spullen werkt en allerlei zaken in je Bullet Journal vastlegt, maakt het makkelijker om er veel mee aan de slag te zijn. De auteurs benadrukken de rol van wekelijkse reflectie: “Neem elke week een uur om terug te bladeren”. En, om David Allen te citeren: “Als je denkt dat je dat uur niet hebt dan ben je er nu vast meer tijd mee kwijt verspreid over de week.”

Vormgeving en materialen

In het boek is op een aantal plaatsen aandacht voor de materialen die je kunt gebruiken om je Bullet Journal vorm te geven. Telkens met de nadruk dat het jouw keuze en smaak is maar handig om te weten wat er allemaal kan om ervoor te zorgen dat het een boek wordt waar je graag mee werkt en dat weerspiegelt wat voor jou van belang is in werk en leven.

Een week vol afspraken, doelen, taken en persoonlijke ontwikkeling

In het weekoverzicht komt alles samen: je afspraken en plannen voor een week, taken die je wil doen, een tracker waarin je vastlegt waar je beter in wil worden of waar je aandacht voor wil hebben (water drinken, mediteren, lezen, wandelen). Dat gebruik je dagelijks om te kiezen wat je wel en niet gaat doen.

Slim notities maken

Een ander aspect van het bullet journal is dat je notities maakt, brainstorms vastlegt en inhoudelijk materiaal verzamelt in je journal. Daarbij kun je slimme codes gebruiken die je ook in je takenlijst gebruikt, zodat je die aantekeningen vervolgens sneller verwerkt. Zo is een pijltje een doorgeschoven taak, een vraagteken een vraag en een cirkel een taak.
In een index houd je bij welke aantekeningen en notities waar staan. Dan mogen notities ook kris-kras door je bullet journal staan, aangezien je ze via de index toch snel kunt vinden.

Diverse productiviteitsmethoden

Naast de al genoemde inzichten van David Allen en Stephen Covey wordt er op tal van plekken verwezen naar productiviteitsmethoden als lean, de magic morning, pomodoro, systeem 1- en 2-denken van Kahneman, het Natuurlijk Planningsmodel uit GTD. Een aantal onderdelen helpt je fundamenteel, terwijl een aantal andere modellen voelen als een denk-tip of wat veel van het goede is.

Laatste deel: aan de slag

Achterin het boek is ruimte opgenomen om aan de slag te gaan. Helaas zie je hier geen instructie of stappen. Een werkboek of handleiding had het wat praktischer gemaakt om direct de voorafgaande tekst toe te passen.

Kortom

Het Bullet Journal is voor veel professionals een mooie (vormgeving en materiaal), praktische (agenda en taken) en inspirerende (ingebed in levensdoelen en persoonlijke ontwikkeling) manier om werk en leven te organiseren. De heldere uitleg en inzichten uit andere productiviteitsmethoden makenBullet Journal voor professionals een erg geschikt boek om met Bullet Journaling aan de slag te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.