0

Boek: Kracht. Levenslessen uit de kooi van Marloes Coenen

Met Kracht. Levenslessen uit de kooi (€ 19,99) heeft veelvoudig MMA-wereldkampioen Marloes Coenen een vlot leesbaar boek geschreven met heldere concrete levenslessen om verder te gaan en te ontdekken wat je nog meer kunt. De lessen komen voort uit Coenens loopbaan als vechtsporter maar zijn zonder meer toepasbaar buiten het domein van (vecht)sport. De inzichten die ze opdoet als ze als vrouw opkomt in een, dan nog meer dan nu, mannenwereld geven een extra laag aan het boek.

Wat je kunt leren van MMA

MMA is een bijzondere sport. Voor degenen die het niet kennen en die op YouTube een partijtje bekijken, zal het zeker wennen zijn. Als liefhebber van vechtsporten vond ik de opkomst van free fights en de kooi niet direct een succes. Ik heb nog ergens een dvd’tje Headache. Cage fights uit midden jaren negentig wat een behoorlijk gebeuk is. Wat je tegenwoordig bij Bellator en UFC ziet er stukken beter uit: getrainde atleten, strakke organisatie, scheidsrechters die ingrijpen. Ik kan nu ook echt genieten van de snelheid, de creativiteit en kracht die je bij MMA-wedstrijden kunt zien.

Je kunt je voorstellen dat in zo een extreme sport de top bereiken interessante inzichten oplevert. In het boek staan de diverse partijen minder centraal dan de lessen die Coenen eruit trekt. Zo is de weg naar de laatste partij, die Coenen doet als afsluiting van haar carrière als wedstrijdvechter, een mooi verhaal met een pittige les aan het eind. De diverse slagenwisselingen of level changes worden minder uitvoerig beschreven dan de aftocht van het podium. Die gelukkig achteraf alleen letterlijk een aftocht was en juist heel veel inzichten opleverde.

 

De levenslessen

De levenslessen zijn divers, interessant en soms op het eerste oog tegengesteld. Immers, de aanmoediging verder te gaan dan je denkt te kunnen gaan staat naast de aansporing voldoende rust te nemen. In het boek lees je in welke context welke les past. De centrale draad is dat MMA je iets kunt leren wat je moeilijk op een andere manier kunt ervaren:

 

Het gaat er niet alleen om hoe je op een links hoek of een armklem moet reageren, maar vooral ook hoe je van jezelf kunt leren in een pittige situatie.

 

Zodra je tegen een kussen stoot of trapt, gaat er ergens in je lichaam een luikje open en begint er een krachtige energie te stromen. En dat is geen adrenaline die je helpt om door te gaan, nee, de kracht waar ik het over heb, is wie jij bent.

De levenslessen zijn voor elk hoofdstuk de rode draad. Vandaar dat een aantal partijen of de lichamelijke beproeving of familiegeschiedenis hier-en-daar herhaald wordt. Dat maakt dat elk hoofdstuk kleurrijk en leesbaar is maar soms ook wat zijpaden bevat die niet essentieel zijn voor die levensles. De compacte samenvatting van elk hoofdstuk aan het eind is een mooie extra service.
Met een aantal kaders voor extra toelichting op vaktermen, bekende vechters of interessante literatuur kan de liefhebber per levensles nog veel meer ontdekken.
In de boektrailer noemt Coenen de lessen:

Kortom, …
Kracht is een vlot leesbaar en prettig boek met genuanceerde en relevante adviezen. Coenen legt uit dat ze geen goeroe wil zijn en zelfs aarzelde om ‘levenslessen’ in de titel te gebruiken. Gelukkig is die voorzichtigheid achterwege gebleven bij de keuze van de titel, want het zijn lessen voor al wie kracht zoekt in wat hij of (misschien vooral) zij ook doet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *