0

“Hoe vond je zelf dat het ging?” en andere slechte vragen

Een vraag kan een erg nuttig en plezierig onderdeel van communicatie zijn: je toont interesse, je laat merken dat je iets echt wil begrijpen, je geeft de ander ruimte wat bij te dragen. Daarmee kun je met vragen de kwaliteit van een gesprek verhogen. Maar het is dan wel zaak een échte vraag te stellen. Een vraag stellen om een al te directe vorm van communicatie te vermijden werkt vaak averechts.

Het kan goed bedoeld zijn, bijvoorbeeld na een verkeerd gelopen presentatie om dat niet al te direct te adresseren en maar eens een vraag te stellen: “Hoe vond je zelf dat het ging?” Als het echter voor iedereen evident is dat het slecht ging, maak je het met zo’n vraag alleen maar ongemakkelijker. Bespreek wat voor iedereen duidelijk is.

Vraag wat je te vragen hebt en zeg wat je te zeggen hebt. Houd die twee gescheiden, zodat je direct en helder communiceert. En dus gestroomlijnd.

Lees meer hierover op de meereffect-artikelenbank in het artikel “Hoe vond je zelf dat het ging?” en andere slechte vragen. Wil je meer lezen over hoe je moeilijke gesprekken op een constructieve manier aanpakt, dan is Scherp onderhandelen zonder bot te zijn iets voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.