0

De eerste versie van een tekst zie je alleen zelf

Veel kenniswerkers moeten hun gedachten nogal eens aan het papier (nou ja, scherm) toevertrouwen. Dat gaat de een makkelijker af dan de ander. Tenminste, zo lijkt het. Alsof de muze bij die vlotte schrijvers op afroep langskomt en op dicteersnelheid helpt tekst te vinden. Voor iedereen geldt dat de kunst van schrijven vooral is een eerste versie te hebben en dan te redigeren. De kleurrijke schrijver Hemingway heeft vaak benadrukt dat je vlot moet schrijven en daarna moet editten. Zorg eerst dat je tekst hebt, dan komt daarna de vraag hoe je er goede tekst van maakt:

Write drunk. Edit sober.

De online editor Draft heeft daar een erg leuke -alcoholvrije- feature van gemaakt, de zogenaamde Hemingway-mode. Als je die mode aanzet kun je geen tekst meer wissen. Je kunt alleen maar typen. Ik heb het een paar keer geprobeerd en het werkt erg goed. Het is irritant maar werkt. Je kunt alleen maar toevoegen.

Combineer dat met een andere belangrijke gedachte en tekst maken wordt nog wat makkelijker:

De eerste versie van elke tekst zie je alleen zelf.

Het hoofdidee bij schrijven is dus vooral aan tekst komen en die eerste versie maken. Door dat zonder de ogen van je publiek op je handen te voelen, gaat dat vlotter. Het betekent ook dat je niet overal precies de juiste formulering of het juiste woord hoeft te hebben.

Je kunt ook zorgen voor iemand die de tekst nog gaat lezen (tegenlezen, reviewen, hoe je het ook noemt) zodat je niet alle zorgen voor de kwaliteit van de tekst zelf hoeft te hebben. Hoe veel je ook schrijft het blijft waardevol als iemand met een frisse blik je tekst bekijkt. Maar dat kan pas als er tekst is 😉

Meer adviezen over vlotter tekst maken vind je op de meereffect-artikelen bank: Schrijven? Gewoon doen. Nog meer schrijf-adviezen? Het boekje De kleine Lifehacking voor Dummies bevat een hoofdstuk met schijf-hacks.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.