0

Wat is die ene beperking die alles bepaalt?

Wat voor werk je doet er zijn altijd stromen, work flows, te onderscheiden. Van order-intake naar geleverd product, van artikelidee tot en met de op social media gedeelde blog. De stroom van zo een flow gaat langs verschillende stappen, mensen, machines. In die stroom is er altijd één stap het traagst. Dat is de beperking, oftewel de constraint

Constraints in kenniswerk

In de wereld van fysieke productie is er al jaren aandacht voor die beperking, bijvoorbeeld in The Theory of Constraints. Bijvoorbeeld in het bekende boek Velocity: Combining Lean, Six Sigma and the Theory of Constraints to Achieve Breakthrough Performance by Dee Jacob, Suzan Bergland, Jeff Cox. De fascinerende blogger/denker Tiago Forte heeft er een mooie artikelenreeks over geschreven, waarin hij dat denken toepast op kenniswerk: Theory of Constraints 101: Applying the Principles of Flow to Knowledge Work.

5 – 2 -5, dus 2

Het centrale idee is dat in elke flow iets bepaalt wat de resultante van die flow is. Stel je schrijft teksten en hebt voor de check een externe redacteur ingehuurd die 2 uur per week voor jou werkt. Jij maakt vijf blogs per week. Je wil maximaal één blog per werkdag publiceren, dus vijf per week. De redacteur heeft circa één uur per blog nodig, dus zijn maximale snelheid is twee per week. Ongeacht jouw schrijf- en publicatiesnelheid is de output van deze flow twee.

Stel dat je heel veel leest en merkt dat je wel tien blog-ideeën hebt en je begrepen hebt dat lezers juist meer content willen en je dus graag per dag twee keer wil publiceren. Je gaat dus meer schrijven. Helaas heeft dat geen invloed op de output. Je mailt de redacteur als maar meer blogs maar de beperking blijft twee. Sterker nog, door de overvloed aan blogs die je de redacteur stuurt wordt het misschien zelfs lastiger om die twee ordelijk af te werken. Wellicht werkt de wir-war aan input en wat dringender wordende e-mails niet om die twee blogs te redigeren. Of zoals Tiago Forte het stelt:

Any improvement not at the constraint is an illusion, for the same reason there’s no way to strengthen a chain without strengthening its weakest link.

Kortom, als je niet het knelpunt van twee blogs per week bij de redacteur verandert, is elke verbetering die je doet geen verbetering en waarschijnlijk zelfs een verslechtering van de flow.

Wekelijks Onderhoud en beperkingen

Een interessante vraag voor je Wekelijks Onderhoud is dan ook welke beperkingen in welke flows veranderd moeten worden. Waar zijn procedures, machines, mensen een knelpunt waar je iets aan kunt veranderen? Herken ook waar je meer gas geeft en druk opvoert, waarmee je in feite het proces alleen maar mee verslechtert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.