2

Klim op je gereedschapskist

toolbox

In de bouw bestaat er zoiets als de ‘toolbox meeting’. De voorwerker klimt op zijn gereedschapskist en legt iets uit dat voor iedereen relevant is. Bijvoorbeeld een manier om nieuwe ongevallen te voorkomen, een bijzondere instructie bij materialen of gereedschap of nieuwe werkmethoden. Hoe vaak worden in een kantooromgeving bepaalde gezondheidsrisico’s besproken? Of handige adviezen over ‘gereedschap’ of slimme werkmethoden ter tafel gebracht?

Dat zou wel zo handig zijn als je vaker methoden, tools, tips en adviezen deelde om je werk beter te doen, toch? Er is elk team wel iemand die wél overweg kan met het CRM-systeem of die zijn inbox onder controle heeft of in projecten overzicht houdt over de stand van zaken. Hoe doen zij dat? Bespreek dat met enige regelmaat om allemaal slimmer te werken.

In De kleine Lifehacking voor Dummies verwijs ik naar Danny O’Brein die de term Lifehacking bedacht heeft:

Een tweede reden waarom de programmeurs die O’Brien interviewde zo productief waren, was omdat ze kennis met elkaar deelden. Ze deelden tips en inzichten en vroegen elkaar om scripts en routines, zodat ze samen alsmaar slimmer werden. Daarnaast ontstond in het team dat kennis deelde ook wel een zekere rivaliteit, want wie wil er niet de slimste of elegantste trucs als eerste uitvinden?

Meer adviezen over hoe je kennis en inzichten met elkaar deelt, lees je in het artikel Klim op je gereedschapskist op de meereffect-artikelenbank.

2 reacties

  1. Hoi Arjan, in de bouw is dit inderdaad een bekend begrip. Deze kan ik andere bedrijven, in andere sectoren ook zeker worden toegepast. Gewoon even een iemand aan het woord is, om alle koppen dezelfde richting in te krijgen. Leuke blogs! Groet Naomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *