0

Boek: TED Talks. The official Guide to Public Speaking

Chris Anderson book - TED Talks: The Official TED Guide to Public Speaking. Photo: Dian Lofton / TED

Wat is de opgave van elke spreker volgens de curator van de unieke TED-bijeenkomsten Chris Anderson?

Your number one task as a speaker is to transfer into your listeners’ minds an extraordinary gift, a strange and beautiful object that we call an idea.

In het boek TED Talks. The Official Guide to Public Speaking legt Anderson vast wat wezenlijke kenmerken zijn van een goede Talk, die dus een idee over weet te brengen. Dat doet hij concreet, kleurrijk en met veel zorg voor elk denkbaar aspect van de presentatie.

Wat je van TED-sprekers leren kunt

In het boek staan een reeks adviezen die elke spreker helpt beter te presenteren. Zeker als je als spreker oprecht wil nagaan wat je kunt doen om bij het gehoor iets teweeg te brengen. De rode draad is dat je met behoud van je eigen stijl en voorkeuren erg goed nadenkt over je doel, opzet, aanpak, verlevendigingen, vormgeving om alles zo goed mogelijk met elkaar, met je gehoor en jou te  laten samenhangen.

In het boek wordt voor voorbeelden van wat werkt verwezen naar de rijke voorraad TED Talks die miljoenen keren bekeken zijn. De meeste hoef je waarschijnlijk niet eens op te zoeken uit de lange TED afspeellijst bij het boek maar ken je. Tenminste, zo verging het mij. Hoewel het sprekers van wereldformaat zijn, kun je de technieken die beschreven worden gebruiken.

Wat werkt niet

Anderson is ook erg duidelijk over wat niet werkt voor een kritisch gehoor: te nadrukkelijk jagen op applaus, klanten werven in plaats van iets geven, lange uiteenzetting over jouw organisatie of ondoordacht geratel. Net als, wat later in het boek, de klassieke bulletpoint slides. Een herkenbaar punt voor iedereen die wel eens naar een ondoordachte, weinig samenhangende presentatie heeft moeten kijken van een spreker die zelf ook nog vindt dat hij het prima doet. En ondertussen uit de tijd loopt …

Wie na lezing van het boek nog denkt een goede presentatie uit de mouw te schudden (winging it) die is gewaarschuwd. Voorbereiding is heilig. Zeker voorbereiding te midden van afleiding, zodat je het verhaal echt kent. Oefen met de radio aan, oefen terwijl je eigen eerder opgenomen verhaal afspeelt, oefen op dubbele snelheid (wat Merlin Mann de Italian walk through noemt). Kortom, oefenen in barre omstandigheden zodat niks je meer uit het lood slaat als je echt presenteert

Centraal idee: heb een centraal idee

De adviezen begint met de kern (Foundation). Centraal staat de vraag wat het ene verbindende, overkoepelende idee is dat je presenteert. Zonder dat idee als throughline is er geen presentatie. De volgende delen (Talk Tools, Preparation en On Stage) zijn alsmaar concreter. Bijvoorbeeld mooie adviezen over de kracht van een verhaal en hoe dat op luisteraars werkt. Niet bepaald een nieuw advies maar met een heldere analyse waarom het werkt en voorzien van diverse voorbeelden. Lees over welke kleding werkt, het nut van een verhaal en een demo, manieren om je presentatie te eindigen, manieren om echt contact te maken.

Having no slides at all is better than having bad slides.

Bullets belong in The Godfather. Avoid them at all cost.

Het boek kent ook nuance: niet alles werkt voor iedereen hetzelfde. De één wil een uitgeschreven tekst en de ander een reeks kernpunten. Voor beide type sprekers geldt evengoed het belang van voorbereiding en oefening maar de aard van de oefening en de plussen en valkuilen zijn voor elke stijl anders.

In de video bij het boek legt Anderson de opbouw nog eens kort uit wat de stappen naar een goede Talk zijn:

  1. An idea
  2. A reason to care
  3. Build your idea
  4. Make your idea worth sharing

Kortom …

Voor iedereen die wel eens moet (of liever: mag) presenteren, en wie is dat niet tegenwoordig, een must read. De adviezen zijn waardevol maar nog belangrijker is wat mij betreft de aansporing écht na te denken over je presentatie en de invulling ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *