0

Boek: Kevin Kelly, The Inevitable over een mooie toekomst

kk

Kevin Kelly is een bekende schrijver die al jaren bericht over techniek en samenleving. Als oprichter van Wired Magazine is Kelly op dat vlak zonder meer een autoriteit. En bepaald geen autoritaire autoriteit maar een man met een realistisch-optimistische kijk op de wereld.

In The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces That Will Shape Our Future beschrijft hij krachten die onvermijdelijk de toekomst gaan bepalen. De manier waarop ze zich manifesteren kan verschillen maar de krachten zelf worden concreet. Denk aan ontwikkelingen als becoming, screening, flowing, cognifying. Die laatste ontwikkeling gaat over het als maar slimmer worden van gewone apparaten. Zoals jaren geleden een boor of strijkijzer krachtiger werd door er stroom op te zetten, wordt elk apparaat voorzien van chips, sensors en geheugen een slimmere aanwinst in huis. De koelkast weet wat je op voorraad hebt, je lichten houden rekening met je aanwezigheid, enzovoort.

Na lezing (nou ja, het was een luisterboek) vind ik het een echte aanrader als je een overzicht van trends en ontwikkelingen wil hebben, al zijn twaalf krachten wellicht veel. Een groot deel van de ontwikkelingen heeft te maken met de verschuiving van materiaal bezitten naar toegang tot dat materiaal krijgen en hoe slimmere apparaten ook slimmere exploitatie mogelijk maken (met als veel genoemd voorbeeld Uber). Maar elke kracht wordt kleurrijk beschreven met vaak een slice of life beschrijving van een dag uit de toekomst.

In de verhandeling over video bespreekt Kelly dat we voor papier inmiddels een systeem hebben met verwijzingen, citaten, bronvermeldingen, waardoor artikelen en boeken opnieuw te gebruiken zijn. Voor video missen we die beeldtaal en conventies nog. Interessant idee.

Een mooi citaat dat aangeeft hoe open Kelly in de wereld staat, is wat mij betreft:

I am looking forward to having my mind changed a lot over the next few years.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *