0

Boek: Deep Work van Cal Newport

deep-work-cal-newport

Diep werk

Het boek Deep Work. Rules for Focused Succes in a Distracted World van Cal Newport circuleerde al een tijd op social media en kreeg de nodige aandacht (Nederlandse titel: Diep werk. Werken met aandacht in een wereld vol afleiding). Alle reden erin te duiken. En extra interessant: een boek lezen dat vol staat met adviezen over afleidingen vermijden en langer aan één taak werken, moet je natuurlijk met volle aandacht lezen. De iPad werd dus bij lezing een brave e-bookreader en niet de poort naar allerlei afleiding.

Diep werk geeft je een meerwaarde

In de inleiding laat Newport zien hoe versnippert tijd en aandacht voor kenniswerkers is in deze tijd. E-mail, zoeken op internet bepalen volgens McKinsey voor kenniswerkers 60% van de werkweek. Vergaderingen versnipperen de werkdag. Afleidingen uit social media en voortdurend online zijn, maken langer aan één taak werken onmogelijk. Open kantoren zorgen daar bovenop voor weer extra afleidingen. Wie zal dat beeld niet herkennen? Zeker als Newport betoogt dat je pas echt waarde toevoegt als je langer aan één taak werkt. En langer is vanaf 90 minuten.

De noodzaak om diep werk te doen, is groot. Het is de enige manier om als kenniswerker niet door een algoritme vervangen te worden. Dus wie oppervlakkig werk doet, voegt niet voldoende waarde toe om op termijn wezenlijk te zijn.

The Deep Work Hypothesis: The ability to perform deep work is becoming increasingly rare at exactly the same time it is becoming increasingly valuable in our economy. As a consequence, the few who cultivate this skill, and then make it the core of their working life, will thrive.

Diep werk is om meerdere redenen waardevol. Het is economisch lonend een uniek talent te hebben en écht waarde toe te voegen. Daarnaast is het een manier van werken, die erg goed past bij hoe we neurologisch en psychologisch in elkaar zitten. Je aandacht de baas zijn, is een aangename manier van werken die verband houdt met geluk en de weg naar flow:

(….) concentration so intense that there is no attention left over to think about anything irrelevant, or to worry about problems.

Vanaf 90 minuten

Diep werk doen, vraagt van je dat je langer met volle aandacht aan een taak werkt. Dat vraagt inperking van de ruimte die je biedt aan e-mails, social media, vergaderingen, storingen van anderen, storingen van jezelf. Dat kun je doen door je af te zonderen, door diep werk en oppervlakkig werk in blokken af te wisselen, rond deadlines langere tijd diep werk te doen. Hoe dan ook een verandering die impact heeft op jouw werk en niet zonder impact is op anderen.

Tijd blokken betekent voor de meeste kenniswerkers nu dat vergaderingen, e-mail, social media, telefoontjes, spontane vragen van collega’s, werken naast elkaar in open kantoren op de schop moet. Dat gaat niet zonder slag of stoot en vraagt op zijn minst een sterke wil van degenen die (meer) diep werk wil doen. Newport is vrij onverbiddelijk in zijn pleidooi niet meer mee te doen aan e-mail of perioden van verveling te vullen met digitaal snacken op bijvoorbeeld Facebook.

GTD en Diep werk

Uiteraard wordt ook uit David Allens Getting Things Done. Prettig en efficient werken zonder stress ook enkele keren geciteerd. Niet altijd even precies maar er is duidelijke en koppeling tussen de focus op aandacht die GTD biedt en de strategieën van Newport. Zij het dat in GTD de erkenning is dat storingen voor velen van ons ook bij het werk horen. Dat wil niet zeggen dat we ze niet managen maar uitbannen betekent vaak onderdelen die bij je werk horen niet doen.

Adviezen

Adviezen van Newport zijn onder andere:

  • laat verveling toe. Door de hang naar nieuwe input via je smartphone niet toe te staan, oefen je wilskracht en voorkom je voortdurende afleiding
  • wees minder bereikbaar en laat anderen die iets van je willen meer moeite doen. Zo kun je e-mails met open vragen beantwoorden maar dat kost heel veel tijd. Je kunt ook van de ander een betere inleiding en vraagstelling verlangen zodat jij makkelijker waarde toevoegt
  • maak een schema en blok tijd voor diep werk. Dat gaat ten koste van andere zaken die je nu doet. Vraag je af wat je nu doet dat in wezen niet bijdraagt aan jouw beste werk doen en laat dat achterwege
  • wees kritisch op waar en hoe je werkt, zodat afleidingen voorkomen worden
  • zorg voor duidelijke feedback op je taken en houd progressie bij, zodat je gemotiveerd verder werkt. Moet je plannen bijstellen, omdat je toch gestoord werd registreer dat en evalueer dat

Kortom

Het boek Deep Work is een aanrader als het gaat om de noodzaak je beste werk te doen en afleidingen van alledag te herkennen en de impact ervan te zien. Het is een aanpak die voor kenniswerkers met veel autonomie in hun werk veel waarde kan toevoegen. Voor degenen die nu in kantoortuinen werken met veel e-mails en besprekingen die de dag bepalen, zal het een nogal grote verandering vergen waarbij ze ook medewerking van anderen hebben. De winst is groot maar het zal een complex proces zijn. Het betoog doet denken aan Ontketen je brein – Hoe hyperconnectiviteit en multitasking je hersenen gijzelen en hoe je eraan kunt ontsnappen van Theo Compernolle, zij het dat Compernolle praktischer advies geeft en met serieel singletasken iets biedt dat bereikbaarder zal zijn voor veel kenniswerkers dan de blokken van uren van Cal Newport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.