0

Heb elke gedachte maar één keer. Ook die hardnekkige gedachte

shutterstock_308682797

Al die ideeën

Een idee schiet je te binnen, een citaat intrigeert je, in een podcast hoor je een nuttige app genoemd worden, een teamgenoot schiet je aan met een vraag die je niet direct kunt beantwoorden. De hele dag is er van alles dat je aandacht vraagt. Voor alles waar je niet direct mee aan de slag kunt of wilt, is die gedachte niet nuttig dus die wil je parkeren. Schrijf hem ergens op, typ hem in, spreek hem in en verwerk al die geparkeerde gedachten op een later moment. Dan beslis je of en wat je met al die gedachten wil. Maar soms is het iets ingewikkelder …

Denk over en niet aan dingen

Als je aan  iets denkt, kun je niet tegelijkertijd over iets denken, zoals David Allen terecht stelt. Als je er de hele tijd aan denkt dat je iemand moet bellen maar je zit in een bespreking over een strategische kwestie, dan is het óf aan het telefoontje denken óf meedoen aan de vergadering. Aan dat telefoontje denken is vrij nutteloos, zo lang je in die bespreking blijft zitten. Terwijl de bespreking doorgaat. Helaas is multitasken niet mogelijk.

Parkeren lukt niet zo makkelijk

Soms laten gedachten zich niet zo maar parkeren. Het zijn hardnekkige gedachten die blijven spoken of blijven malen. Alleen opschrijven is niet genoeg om er vanaf te krijgen. En er nu over denken, helpt niet. Je wil bijvoorbeeld slapen of hebt je aandacht bij een gesprek nodig, dus die hardnekkige gedachten helpt je niet. Wat te doen?

  • Probeer jezelf te overtuigen dat er aan denken geen zin heeft. Vraag jezelf: Helpt het als ik er nu aan denk? Zo nee, vind ik het leuk er nu aan te denken? Zo nee, stop ermee.
  • Vraag jezelf af waarom je eraan denkt. Wat maakt dat je de gedachte niet zo maar los mag laten van jezelf? Vind je dat dat moet of hoort? Geldt dat ook voor anderen? Is dat een universele wet? Kun je er ook anders naar kijken?
  • Vertrouw erop dat je alles wat je noteert ook echt terugziet en er follow up op doet. Spreek eventueel een concreet tijdstip met jezelf af dat je met deze kwestie verder gaat. Een nachtje erop slapen kan een wereld aan inzichten opleveren.
  • Verzet de zinnen door een andere, liefst intensieve, activiteit te doen waar je veel aandacht bij nodig hebt, zoals sporten of koken.

Lees meer adviezen over hardnekkige gedachten op de meereffect-artikelenbank: Hoe je hardnekkige gedachten stopt.

 

arjanbroere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.