0

Een moment refectie: Op de plaats rust

Op de meereffect-artikelenbank lees je deze week een artikel over het nut van reflectie. Hieronder lees je de adviezen uit het artikel Op de plaats rust.

In Getting Things Done vragen we je van tijd tot tijd het werk neer te leggen en een pas-op-de-plaats te maken. Ontstijg het dagelijkse werk en alle kabaal en kijk eens naar je werk, je lijsten, je agenda. Een cruciaal onderdeel van reflectie is het Wekelijks Onderhoud. Maar je kunt ook veel kortere vormen van reflectie inzetten die veel waarde hebben.

  • Je kon al eerder lezen hoe je met 18 minuten je dag bewuster start, doormaakt en afsluit.Tijdens de dagstart bekijk je je agenda, je Eerstvolgende Acties lijst en je Wachten Op lijst. Wat kun je vandaag redelijkerwijs doen? Waar moet je op letten om niet te doen? Check dit aan het eind van de dag en eventueel tussendoor.
  • Maak er een gewoonte van te schrijven op momenten die voor jou uitkomen, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg, in de trein naar je werk, na het eten. Puur voor jezelf. Noteer gedachten, reflecties, doelen, ambities, waarnemingen, tips aan jezelf. Bekijk deze aantekeningen in je Wekelijks Onderhoud en koppel waar mogelijk Eerstvolgende Acties aan de notities. We noemen dat journaling. Er zijn ook journals die je een vast aantal vragen voorleggen, die je elke dag beantwoord. Eén ervan is het 5 minute journal, waarin de nadruk op positieve ervaringen ligt.
  • Maak er een gewoonte van om, met name als je dag plots anders loopt, een vergadering veel langer duurt dan gepland of je een hectische dag afsluit, een pas-op-de-plaats te doen.Check voor je doorgaat je agenda, Eerstvolgende Acties lijst, Wachten Op lijst. Maak eventueel aantekeningen naar aanleiding van wat je allemaal gedaan hebt. Voorkom dat je acties doet, terwijl je hoofd nog met andere zaken bezig is, zoals het gesprek van zojuist.
  • Je verzamelt de hele dag door allerlei stuff. Van alles waar je iets mee wilt doen, moet doen of kunt doen noteer je of typ je in. Vergeet niet om ook stuff te verzamelen over hoe je werkt. Maak een aantekening als je vaker ongestoord kan werken, wilt weten hoe je langer geconcentreerd kunt werken, merkt dat je een aantal Eerstvolgende Acties niet concreet genoeg geformuleerd had. Verwerk deze stuff tijdens je Wekelijks Onderhoud en bedenk Eerstvolgende Acties voor deze zaken.

Lees het hele artikel: Op de plaats rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.