0

Tree: outliner en soort van mindmapper

Via de podcast van Brett Terpstra Systematic kwam ik de outliner Tree tegen. Doorzoekend naar de eigenschappen zag ik ook een review van Tree door Terpstra die erg positief was. Reden genoeg om de proefversie te downloaden.

Wat is een outliner?

Een outliner is doorgaans een lichte editor die vooral de structuur van de tekst goed weergeeft. Zoals Word dat in de overzichtsweergave doet. Je ziet de verschillende niveaus van de tekst en met inspringen zie je wat hoofdstukken, paragrafen en alinea’s zijn. Bij een langere outline kun je delen dicht- of openklappen, zodat je snel kunt navigeren door een tekst en op verschillende plaatsen kunt werken zonder het overzicht te verliezen.

Tot nu toe gebruikte ik voor schrijfwerk of het bedenken van een presentatie eerst MindMeister als ideeën-dumpplek en maakte ik een ordening. Die geordende mindmap exporteerde ik als tekst om in een editor – een simpele tekstverwerker- te verwerken. Ik vind ByWord en IA Writer erg goede editors, die ook Markdown aankunnen. In deze editors schrijf je makkelijk zonder afleiding en met Markdown kun je met simpele commando’s de structuur toevoegen.

Tree?

Het sterke punt van Tree is dat het een mooie en snelle outliner is. Je werkt delen tekst in een structuur uit en kunt makkelijk toevoegen, knippen-en-plakken, niveaus veranderen. Maar anders dan de klassieke, verticale outliner kan Tree ook horizontaal je blokken tekst weergeven. Hierdoor krijg je een soort mix tussen een outliner en mindmap. Immers, je hebt takken en subtakken die je makkelijk kunt veranderen. Bij een mindmap heb je een heel vlak om op te werken en dat is bij Tree beperkt. Een groot voordeel is wat mij betreft de sobere vormgeving. Anders dan bij kleurige en soms diverse vormgegeven mindmaps heb je alleen tekst, lijnen en blokken.

Door in Tree eerst horizontaal ideeën te dumpen en die te verslepen tot de structuur klopt en die daarna, verticaal werkend, met tekst te vullen, kun je in één toepassing van minddump tot complete structuur maken. De tekst maak ik dan af in Markdown in Byword of IA Writer.

1_listview 0_overview

Met de snelle toetscommando’s en de vele exportmogelijkeden is de outline makkelijk mooi te verwerken.

Kortom, een aanbeveler voor degenen die mindmaps een beetje te druk en diffuus vinden en graag in een eenvoudige, sobere omgeving een opzet willen maken voor een tekst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.