0

Laatkomers mild bestraffen: Pass the pad!

images

Wie een bijeenkomst organiseert, of het nu een vergadering, training of wokshop is, die kent het fenomeen: laatkomers. Misschien met de best denkbare redenen maar evengoed een storing voor degenen die al begonnen waren. En dat is doorgaans het motto: begin op tijd en beloon degenen die op tijd waren. Tenminste, als de cultuur niet zo is dat de starttijd voor niemand meer echt wat voorstelt.

Pass the pad

Een aardige actie tegen laatkomers is die van de energieke Jon Petz: pass the pad!. De deelnemer die het laatst binnenkomt krijgt het kladblok waarop het verslag wordt gemaakt. Komt er dan iemand nog later, dan krijgt hij of zij het kladblok.

Heb ik wat gemist?

Dat geeft meteen het antwoord op de vraag van laatkomers: “Heb ik wat gemist?” Die vraag houdt het risico in dat van alles opnieuw besproken en overgedaan wordt. “Kijk maar op het kladblok” is voortaan het antwoord.

Snelle verspreiding

Uiteraard is niet iedereen evengoed in verslagleggen maar acties, actienemers, deadlines die kan iedereen noteren. Maak ook meteen afspraken over hoe het verslag verspreid wordt, beveel Petz aan. Anders loop je het risico dat dat ooit een keer komt.

Voor hoeveel minuten ben jij goed?

Jan Kuitenbrouwer schreef ooit een column over laatkomen als een teken van macht. Binnen de laatkomers, die als ze laatkomen nooit gevraagd wordt daar verantwoording over af te leggen, was er een hierarchie van hoeveel minuten men te laat kon komen:
“Voor hoeveel minuten ben jij goed?”
“Oh, ik kan zeker tien minuten te laat komen”

De video, waarin Jon Petz een en ander uitlegt:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=48djqLTyb6w&w=560&h=315]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.