0

GTD op Lifehacking – het overzicht

Getting Things Done (GTD), de ideeën van David Allen over productief zijn en stressvrij leven, zijn erg populair op Lifehacking. Er is uiteraard ook kritiek op, er zijn misverstanden over en er zijn sleetse veel geciteerde onderdelen en een paar wat minder bekende paraltjes. Om over dat alles een keer overzicht te krijgen, heb ik alle posts over GTD op een rijtje gezet en in een aantal categorieën onder gebracht.

Dat vraagt uiteraard ook om follow up en die gaat er in enige vorm ook komen. Een werkboek? Een workshop reeks? Een overzichtsartikel? Eerst maar eens de reacties en aanvullingen op de verzamel-post afwachten en verwerken en dan verder met een systeem dat, wat mij betreft, veel belangrijks én praktisch bevat.

In mijn boek Het nieuwe werken. Hoe werk je effectiever en productiever is heel hoofdstuk 2 en een belangrijk deel van hoofdstuk 3 op GTD gebaseerd. Zo is een deel van hoofdstuk 2 de Tien geboden van GTD:

  1. Op elk moment moet je een positief antwoord kunnen geven op de vraag: Is wat ik nu doe het belangrijkste dat ik nu zou kunnen doen?
  2. Stop alles wat je te binnen schiet, wat je wilt doen, wat je wilt nalezen et cetera in een vertrouwd systeem
  3. Zet je taken in lijsten die samenhangen, zoals taken die je vandaag wil doen, de eerst volgende actie van projecten, niet-urgente taken die je ooit wilt doen, taken waar je moet wachten op een actie van een ander.
  4. Maak van alles dat meer vraagt dan één actie een project. Bepaal per project tenminste het einde (define done) en wat de eerstvolgende actie is.
  5. Zet bij elke taak een context die aangeeft wat de taak precies is, zodat je taken kunt sorteren.
  6. Contexten zijn bijvoorbeeld bellen, concentratie taken, op kantoor doen, schrijven. Taken met een concrete datum zet je ook in je agenda. Plan wat je kunt plannen en blokkeer daar tijd voor.
  7. Vol hoofd? Doe een mindsweep en noteer alles wat je moet doen, wilt doen,…
  8. Verwerk je inbox regelmatig, systematisch en maak de inbox dan helemaal leeg.
  9. Doe aan periodiek onderhoud. Bekijk op vaste momenten je projecten en acties maar plan ook momenten om vast te stellen of wat je doet voldoende past bij je missie, ambities, lange termijn doelen.
  10. Heb je doelen helder op verschillende horizonten (horizons of focus). Definieer niet alleen de korte termijn acties maar heb ook helder wat op lange termijn je missie en ambities zij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *