0

Presenteren met MindMeister

Een mindmap maak je als je gedachten wilt ordenen. Stel dat je een presentatie gaat houden of een artikel gaat schrijven of midden in een complex project zit en je hebt even niet een idee waar je precies staat. Met een mindmap zet je alles wat rond dat onderwerp in je opkomt op papier. Dat doe je op een A4’tje rondom het centrale thema of op de site van of met de app van bijvoorbeeld Mindmeister. Alles wat samenhangt met de kwestie dump je. Dat doe je net zolang tot je niks meer te binnen schiet.

Terwijl je de onderwerpen op papier zet maak je je niet druk om volledigheid, de ordening naar hoofd- of bijzaken of de exacte formulering. Gewoon alles kritiekloos schrijven en toestaan dat de ene inval je op de andere brengt. Al doende vult zich het scherm of het papier.

De volgende stap is alle losse items te groeperen: wat hangt met wat samen? Wat is een sub-tak van de gevonden hoofdtak? Orden en schuif net zo lang tot je alles onder hebt gebracht in takken die samenhangen met binnen takken eventueel een extra ordening. Bekijk hier een video over het maken van een mindmap. In deze video gebruik ik Mindmapper.

Het voordeel van een app als Mindmeister is dat je de invallen die je hebt ingetikt makkelijk kunt verslepen of kunt bewerken. Ook is alles wat je intikt daarna te exporteren naar een bestand of Powerpoint of Word zodat je makkelijk verder kunt werken.

Nieuw in Mindmeister is dat je van je mindmap een presentatie a la Prezi kunt maken. Je kunt dus in- en uitzoomen en dat op een visueel aantrekkelijke wijze. Wil je dus je mindmap delen dan kun je nog sturen in de manier waarop deze bekeken wordt. Op Lifehacking lees je meer over deze optie. Of bekijk de video van Mindmeister over de nieuwe feature:

En hier een voorbeeld van zo een presentatie

ScreenClip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.