0

De mening als zweepslag

In nrc.next staat vandaag een mooi artikel over stilte. Stilte is er nauwelijks en als er al stilte is, dan is er bij velen de wens die te onderbreken. Dat kan makkelijker dan ooit met Twitter, Facebook, … Degenen die verlangen naar een trager bestaan met meer stilte hebben het lastig. Sterker nog, dat idee wordt als romantisch en onecht bestempeld in her artikel. Misschien dat het zien van Carl Honoré over slow toch wat tegenwicht brengt.

In het begin van het artikel wordt Schopenhauer geciteerd, die het gebrek aan stilte verschrikkelijk vindt. Met name de zweepslagen van passerende koetsen storen hem:

Het citaat van Schopenhouwer doet denken aan de auteur Huysmans, die in grote delen van Op drift en Tegen de keer zijn hypersensitieve bestaan probeert voort te zetten zonder platte en luide storingen.

Die zweepslag die stoort en je uit denken haalt, ligt wat mij betreft genuanceerder. Uiteraard is het zaak je af en toe af te sluiten van alle beepjes, telefoongerinkel, langslopende collega’s, et cetera. Maar storender vind ik de langskomende opinie, de pittige geformuleerde afkeuringen en de striemende verwijten.

Seth Godin schreef over kritiek op zijn keuzes een blog:

I’m less likely to trust your judgment, because you just challenged mine.

I was the victim of a business to business sales call. After the introductions, the CEO of the company pitching me started badmouthing a firm I’ve worked with. I had just finished talking about how much I liked working with them and how I respected what they were trying to do.

As she and a few other people chimed in with their take on how misguided, lousy and doomed this company was, I couldn’t help but notice myself thinking less of my hosts. The only other choice I had was to think less of me… and it was easier and more fun to think less of them instead.

Far more effective, I think, to congratulate the judgment of your prospect based on the information they had at the time, or the goals they had at the time or the resources they had at the time. In fact, it’s almost certainly true that given the information, goals and resources they had when they made the decision, they did exactly the right thing.

Then, because things change, it’s totally okay to make a new decision based on new information, goals and resources.

Tell me about how things changed. Don’t tell me I was an idiot.

Daarnaast vind ik de blog van Coert Visser over de meningreflex ook erg verhelderend:

Als je een tikje op de kniepees krijgt, maakt je knie automatisch een voorwaartse beweging.  (…) Zo is het ook met meningen en oordelen. Je ziet iets, en reflexmatig reageer je op wat je ziet met een beeldvorming, een oordeel, een mening. (…) Dat de reflex er is wil niet zeggen dat die reflex ook een rol moet spelen in gesprek met de klant. Dat je knie een voorwaartse beweging maakt , wil niet zeggen dat je moet gaan lopen. Je kunt stil blijven staan. en dan neemt je reflex vanzelf af.

Tim Overdiek geeft in Handboek communities van Erwin Blom aan dat in een online omgeving meningen leiden tot gedoe, in tegenstelling tot kennis die gedeeld wordt:

Meningen van anderen dringen zich aan je op, vragen om voor of tegen iets te zijn. Kortom, meningen nemen veel ruimte in. Terwijl een vraag of een feit ruimte biedt om aan te sluiten, dialoog te zoeken, beperkt een mening alle ruimte en dwingt het tot een standpunt. Uiteraard is er een moment voor visie en standpunt. Maar dan ná reflectie.

De vraag is ook of het uiten van een standpunt leidt tot enige invloed. Doorgaans leidt een standpunt neerleggen, zeker als dat met enige gloed gebeurt, tot discussie. Standpunten verharden, afstand groeit en de bereidheid tot elkaar te komen neemt af. Ik denk dat iedereen die onderhandelt en merkt in een discussie verzeild te zijn geraakt, weet dat de kans op concessies van de ander gestaag afneemt. Anders dan de win-winaanpak, die Fisher, Patton en Ury beschreven in Excellent onderhandelen.

Meningen zijn – naar mijn mening 😉 – de zweepslagen van deze tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.