0

Te weinig kennis arbeidsvoorwaarden onderhandelt erg lastig

Nc4wgus5l0ghkc96cve9qznjlpohshu Randstad HR Solutions publiceerde eind maart een onderzoek, waaruit bleek dat de Nederlandse werknemer erg weinig weet van arbeidsvoorwaarden.

  • Een vijfde van de werknemers weet onvoldoende van zijn eigen arbeidsovereenkomst (terwijl de meesten denken de inhoud wel te kennen).
  • Bij regelingen rond ouderschapsverlof is de score nog slechter.

Er is een oplossing: de Randstad Werkpocket. Dat is natuurlijk mooi: onderzoek dat een probleem signaleert én oplossing in één 😉 Ik heb die pocket altijd een erg leesbaar boek gevonden over allerlei arbeidsgerelateerde zaken.

Voor een onderhandeling is het essentieel dat je weet wat de regels zijn. Wie over verlof wil onderhandelen, kan geweldig voordeel hebben door de wettelijke faciliteiten en regels op CAO- en bedrijfsniveau te kennen. Wie meer salaris wil, moet weten wat er in een overeenkomst overeengekomen is. Wie zich zorgen maakt over zijn pensioen, moet op zoek naar de regelingen die voor hem of haar van toepassing zijn.

De score van werkgevers op kennis van arbeidsvoorwaarden scoort ook niet zodanig, dat je de kennis aan de andere kant van de tafel aanwezig mag veronderstellen. Nog los van de vraag of het in een onderhandeling handig is om zo een kennisverschil te hebben.

Kortom:

  • lees je arbeidsovereenkomst
  • lees documenten en regelingen waar naar verwezen wordt in de overeenkomst
  • pak eens een salarisstrook en kijk wat er op staat
  • heb je vragen over meer werken, meer verdienen, zwaardere opdrachten, meer verlof, ga dan na wat er op welk niveau aan regels zijn
  • praat met HR, OR of kaderleden van de bond over wat de meest relevante regels zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.