0

Gelezen: Doen wat werkt

9789089650184150 Van Doen wat werkt. Oplossingsgericht werken, coachen en managen van Coert Visser (weblog) is een tweede, herziene druk uit. Een goede aanleiding om het werk nog eens te lezen.

Mijn conclusie was weer: goed om te lezen en nodig om ogenschijnlijk eenvoudige concepten concreet te maken, te nuanceren en te verdiepen. Kortom, een must read.

Wat oplossingsgericht werken is, wordt helder en compact uit de doeken gedaan. Geconfronteerd met een probleem kun je analyseren, nagaan waarom er blokkades zijn, bespreken wat er allemaal lastig is aan dat probleem maar je kunt ook de aandacht verleggen naar de oplossing en zien hoe je die, met middelen die je zelf hebt en vaak al eens ingezet hebt, stap-voor-stap kunt oplossen. Het is zo eenvoudig als kan en zo praktisch als kan. In hoofdstuk één van het boek wordt het oplossingsgericht denken helder.

Het klinkt bedrieglijk eenvoudig, terwijl vaak als er ambities en doelen zijn de aandacht makkelijk gaat naar problemen en hindernissen. De dialogen die in het boek staan, maken aanschouwelijk hoe een oplossingsgerichte coach een gesprek aanpakt.

Coert Visser beschrijft vijf verschuivingen die oplossingsgericht werken in levert:

  • Van defectgericht denken naar succesgericht denken. Van zoeken naar oorzaken van problemen (en dus vaak schuldvragen) naar de vraag wat doen we goed en kunnen we meer doen, wat werkt, welk succes willen we (meer)?
  • Van abstracte doelen naar concrete doelen. Bijvoorbeeld van ‘een conflict in het team oplossen’ naar een concrete beschrijving wat er anders is als het conflict opgelost.
  • Van externe naar interne oplossingen. In plaats oplossingen van buiten, die weerstand en vragen oproepen, zoeken naar oplossingen intern die al eerder werkten.
  • Van geplande verandering naar één stapje vooruit. Liever een kleine stap met een overzichtelijk risico dan een groot programma van veranderingen. Wanneer die eerste stap succesvol is, zullen meer stappen volgen.
  • van top down naar bottom up gestuurd. Overal kan verandering starten. Zo een proces hoeft niet centraal, top down ingezet te worden.

Voor iedereen die verandering wil bewerkstelligen een interessante check: past wat ik voor ogen heb ook in de vijf genoemde verschuivingen? Wat mij betreft voegt het waarde toe, die vijf punten als criteria te hanteren.

Via het zeven stappen-model is oplossingsgericht werken vorm te geven. Elke stap wordt concreet gemaakt met voorbeelddialogen, interviews en casusbeschrijvingen.

1. Verhelderen van de veranderbehoefte
2. Definiëren van de gewenste toestand
3. Vaststellen van het platform
4. Analyseren van eerder succes
5. één stapje vooruit zetten
6. Voortgang monitoren
7. Vaststellen van de verder veranderbehoefte
De stappen zien er erg logisch uit, maar krijgen diepte in de toelichting erop.

In het boek wordt ook een aantal technieken uitgelegd, die kunnen helpen oplossingsgerichte interventies te doen. Persoonlijk vind ik schaalwandelen (of hier) en de wondervraag erg sterke technieken.

Met het hoofdstuk oplossingsgericht sturen had ik minder. De techniek snap ik, maar heeft wat mij betreft minder die spannende mix van vrij laten en sturen die oplossingsgericht coachen heeft. Maar nu ben ik geen leidinggevende dus wellicht zie ik de diepte van de techniek onvoldoende.

De site Oplossingsgericht werken bevat veel tools en inzichten, dus neem vooral een rss-feed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.