0

Argumenten voor minder werken. Of juist meer

Image_4 In Gericht onderhandelen staat het verschil uitgelegd tussen onderhandelingen met als onderwerp meer versus onderhandelingen met als onderwerp minder. Meer is dan meer werk, meer verantwoordelijkheid, meer interessante klanten, meer salaris. Minder is minder belasting, minder uren, minder gezeur.

Onderhandelen over meer is in veel organisatieculturen makkelijker, dan onderhandelen over minder. Ook leggen velen zichzelf allerlei verplichtingen op, waardoor het wel eens onredelijk lijkt om minder te willen. Toch is het essentieel om de belasting aan te passen als daar redenen voor zijn. Minder werk kan belangrijk zijn om andere dingen te doen (studie, reflectie, zorgtaken, meer bewegen) maar ook gewoon om minder druk op het werk te ervaren.

Uiteraard is er een wettelijk recht om minder te werken. Zie de Wet aanpassing arbeidsduur. Maar wie liever niet een wet gebruikt om zijn claim om minder werken kracht bij te zetten, kan zijn (of haar) licht opsteken bij de Taskforce Deeltijdplus. Op die site vind je onder andere een argumentengenerator.

In Gericht onderhandelen krijg je de tip om argumenten aan te dragen gericht op:

  • transactie: wat is de ruil en hoe is die voordelig voor beide partijen? Bijvoorbeeld: minder werk drukt de loonkosten.
  • transformatie: wat verandert er bij en tussen partijen en hoe is dat voordelig? Bijvoorbeeld: minder belasting leidt tot ontspanning en vergroot de kwaliteit van het werk.

Succes met de onderhandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.