0

Onderhandel je wel?

Boek_gericht_onderh_171622l In een aantal workshops over onderhandelen over arbeidsvoorwaarden heb ik een slide gebruikt met als titel ‘Onderhandel je wel?’

Op het eerste gezicht een typische vraag, want doorgaans heb je een apart gesprek waarin je nu juist onderhandelt over arbeidsvoorwaarden. Toch blijkt vaak dat in zo een gesprek de kandidaat niet écht onderhandelt maar akkoord gaat of wat vragen stelt. OOk van de zijde van de werkgever wordt het gesprek wel eens een toelichting in plaats van een onderhandeling.

Een onderzoek van FNV Bondgenoten geeft een beeld dat somber is. 70% van de (beoogde) werknemers onderhandelt niet over secundaire arbeidsvoorwaarden. 31% van de bevraagden wist niet dat de voorwaarden onderhandelbaar zijn. Bondgenoten concludeert dat er dus een bond nodig is. Wat mij betreft is er geen discussie over de waarde van een bond: jarenlange kennis en ervaring is er te vinden. Of de collectiviteit die in CAO’s zit nog zo’n meerwaarde heeft, is voor mij meer de vraag. Ook al omdat de loopbaanwaarden sterker per generatie verschillen dan ooit. Ik zie de bonden daar niet echt een passend antwoord op hebben.

Meer individueel betekent het wat mij betreft een aantal zaken:

  • Breid je voor. Je gaat onderhandelen, dat is één. En je weet wat je wilt: doe een salarischeck op internet, vraag vooraf de arbeidsvoorwaarden op, weet wat jij wil aan secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Onderhandel altijd. Er zijn vast richtlijnen maar echt niet alles ligt vast. Ontdek dat niet pas als je aangenomen bent en arbeidsvoorwaarden vergelijkt. Als er beleid is, vraag dan wat de redenen zijn om een periodiek of schaal te stijgen, waar staan die voorwaarden voor betaalde studie?
  • Als er geen geld is jou wat meer te betalen (gesteld dat jij een gefundeerde claim hebt met een benchmark), ga er dan in vredesnaam niet werken. Hoe moet dat dan volgend jaar?
  • Als jij afdingt op je prijs, dan word je een discounter. Wil je dat? Ben je dat?
  • Hou voor ogen dat je met dit gesprek een startsalaris bepaalt dat niet zo maar sterke stijgingen door gaat maken. Meestal is er prijscompensatie en een jaarlijste stijging bovenop wat je nu als basis afspreekt.
  • Als je al in een arbeidsvoorwaardengesprek zit, dan is er al de wens met jou in zee te gaan. Je hebt al enkele ronden succesvol afgelegd.
  • Zoek uit wat voor jou belangrijk is en maak dat onderwerp van gesprek. Zorg dat de rest tenminste marktconform geregeld is.
  • Als je een concessie doet, wat nuttig kan zijn in het gesprek, motiveer dan waarom je iets van wat je wilt af kunt doen. Geef niet zomaar toe. Kijk ook of je wat je eigenlijk wilt (meer vrije tijd, opleiding, hoger salaris) over zes maanden opnieuw vast kunt stellen. Dan ken je elkaar beter.

En dan nog dit: de arbeidsvoorwaardenbespreking is nog onderdeel van de sollicitatie. Laat dus nog even zien dat jij op een plezierige en doelgerichte manier voor je eigen belangen op kunt komen. Dat gedrag is straks in je functie vast ook gewenst.

Lees ook het hoofdstuk Onderhandel je wel? in Gericht onderhandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.