Stay hungry

Overgewicht is een issue. Iemand met overgewicht is minder belastbaar en een risico op termijn. Werkgevers zetten alsmaar vaker programma´s in rond meer bewegen, gezonder eten, stressvrij leven. Zo kun je opvoed-ondersteuning krijgen bij een warenhuisorganisatie, stressvrij leren autorijden bij een distributiecentrum, meditatie onder werktijd oppakken bij ING en in de kantine van praktisch elk bedrijf tegenwoordig gevarieerd en gezond eten.

Werkgevers laten gezondheid meewegen in werving (tweederde laat gezondheidsaspecten een rol spelen) of adresseert kwesties in loopbaangesprekken (de helft van de werkgevers maakt er een punt van in beoordelingsgesprekken). Zie HR-praktijk.

Op Studio Brussel sprak Serge Simonart zoëven over Okinawa. Op dat Japanse eiland zijn veel meer 100-jarigen dan elders op de wereld. En die 100-jarigen zijn fit van lijf en geest. Dat is ook wel iets voor de moderne west-Europese werknemer!

Een van de geheimen is dat ze niet eten totdat hun honger gestild is, laat staan meer dan nodig, maar dat ze eten tot 80% van de honger gestild is (hara hachi bu). Voor recepten check hier.

Daarnaast is een gezonde geest van belang. Volgens de site Okinawa-lifestyle.nl komt dat neer op:

  • relaxt zijn
  • positief en hulpvaardig zijn
  • zorgen voor voldoende lichaamsbeweging (liefst ook yoga, tai chi of meditatie).

Op YouTube staat een spannende BBC-documentaire over de Okinawa-lifestyle.