0

Boos worden mag, mits …

De Gids Online meldt dat leidinggevenden boos mogen worden. Nu blijkt dat ook ´negatieve emoties´ mogen. Genoemd wordt bijvoorbeeld boosheid. Maar die emoties kunnen niet zo maar de vrije loop gelaten worden. Ten eerste moet er een affectieve match (zij moeten ook boos zijn of negatieve gevoelens ervaren) zijn met de medewerkers die blootgesteld worden aan die emotie. Ten tweede moet de emotie echt zijn. Ten derde moet de emotie niet te heavy zijn, want dan blokkeren medewerkers.

Ik wens alle leidinggevende van Nederland veel succes met het gedoseerd en goed getimed de vrije loop laten van matchende emoties.

Voor onderhandelingen zijn emoties vaak een issue. Aan de ene kant geven ze betrokkenheid en authenticiteit aan. Anderzijds zijn onderhandelaars bang dat ze door emoties grip op het gesprek verliezen. In Gericht onderhandelen geef ik enkele tips over hoe je als een gesprek spannend wordt weer opnieuw in het gesprek kunt komen. Belangrijkste is -in de woorden van Ury– om naar het balkon te gaan en even toeschouwer te worden. Daarnaast vind ik een mooi uitgangspunt: emoties mogen, maar een partij tegelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.