0

Water the flowers (2)

In onderhandelingen is spanning een issue. Als die spanning gericht is op zien dat er een inhoudelijk bevredigend resultaat komt, is dat een productieve spanning. Als de druk oploopt omdat er over-en-weer expliciet of impliciet steken worden uitgedeeld, is het lastig constructief te blijven.

Het is lastig omdat de ander zich op een manier opstelt die je mogelijk irriteert. Daarnaast is er vaak de idee dat je aardig bent als en zo lang de ander dat ook is. Als de ander op de persoon speelt, word ik boos en kan hij toch niet verwachten dat ik nog aardig en leuk ga zitten doen?

In Met open vizier van Fisher (dat wat mij betreft ten onrechte niet veel aandacht krijgt) beschrijft Fisher dat de aanname van wederkerigheid een vreemde is. Waarom zou je alleen aardig en constructief zijn als de ander dat ook is? Sterker nog: als de ander het niet is, is jouw constructieve houding juist nodig om nog iets van de samenwerking te maken. Fisher stelt voor onvoorwaardelijk constructief te zijn: wees constructief en verwacht er niks voor terug. Doe het omdat jij dat plezierig werken vindt en dan zelf het zuiverst oog houdt op jouw doelen. Daarnaast roept deze houding minder weerstand op.

Op veel plekken in de positieve psychologie zie je principes die kunnen helpen het hoofd koel te houden en aan de slag te gaan om de ander te begrijpen (de ander heeft altijd positieve intenties, de ander is oké, de ander maakt voor hem op dit moment de beste keuzes). Door niet te escaleren en de aandacht naar het positieve te leiden, blijft er kans op een goede deal.

Wie voor een wat inspirerender en actuele verpakking gaat, die kan terecht bij mindfulness (zie hier).

Om los te gaan, zijn er andere plekken en liefhebberijen (kyokushin bijvoorbeeld). Hoewel, ook daar is respect en kalmte essentieel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.