Wat verdiende ik ook al weer?

PinokkioEr wordt wat gejokt aan de sollictatietafel. CV´s zijn fraaier dan de feitelijke werkervaring, verantwoordelijkheden worden ruim geïnterpreteerd en prestaties opgepompt. www.vacaturebank.nl deed onderzoek naar de mate waarin mensen in een salarisonderhandeling eerlijk vertellen wat ze nu verdienen of in hun vorige baan verdienden. De conclusie is toch wel onthutsend: een kwart doet 500,- op het feitelijk verdiende salaris.

De vraag is of je de vraag wat je in je vorige functie verdiende wel moet beantwoorden. Immers, wat je daar verdiende heeft als oorsprong een startsalaris, was wellicht in een andere functie of sector. Kortom, de vraag is hoe relevant het is. Beter is het te hebben over wat je wilt verdienen en wat daarin reëel is. Dan is een benchmark belangrijk als onderlegger voor je salariswens (of -eis).

Het is misschien niet makkelijk om een vraag niet te beantwoorden, maar als je concreet kan maken waarom de vergelijking niet opgaat moet het lukken.

Als je dan toch iets zegt over wat je verdiende is het ook even de vraag of het over het brutosalaris per maand gaat of een totaal van je arbeidsvoorwaardenpakket teruggerekend per maand. Geef dus als je de vraagt beantwoordt aan wat er wel en niet in het genoemde bedrag zit.

Op P&O Actueel staat nog het een en ander over jokken en solliciteren.